martes, 2 de diciembre de 2014

L’amenaça de la nova llei dels parcs naturals


L'Estat Espanyol va ser un dels països pioners a Europa per a la protecció dels Parcs Nacionals, la primera llei dels Parcs Nacionals va ser aprovada el 8 de desembre de 1916. Actualment, després d'incorporar-se l'any 2013 el Parc Nacional de la Serra de Guadarrama, compta amb 15 Parcs Nacionals que tenen un gran valor paisatgístic, ecològic i cultural.


El govern actual, encapçalat pel Grup Parlamentari Popular, va presentar dilluns passat 20 d'Octubre en el Senat, el nou projecte de Llei de Parcs Nacionals. Actualment en els Parcs Nacionals estan prohibides la caça, la pesca, les explotacions forestals massives i d'altres recursos naturals, etc. Amb la nova llei, totes aquestes activitats totalment prohibides queden supeditades a la voluntarietat dels propietaris o a la indemnització, de manera que existeix una amenaça greu per a tots els Parcs Nacionals actualment existents.

Parcs Nacionals Espanyols

L'esmena 278 que ha presentat el PP, modifica la disposició addicional setena, apartat 1, per a afegir una frase al final del paràgraf, quedant el text redactat com segueix: 

"1. Las administraciones públicas adoptarán, en un plazo máximo de cuatro años a partir de la entrada en vigor de la presente Ley, las medidas precisas para adecuar la situación de los parques nacionales ya declarados a la entrada en vigor de esta Ley a las determinaciones contenidas en los artículos 6 y 7 de la misma, con la excepción de lo relativo a las superficies mínimas establecidas en el artículo 6.1 c). Las administraciones públicas promoverán la celebración de acuerdos voluntarios en los casos en que la adecuación afecte a derechos de terceros. En estos casos, los plazos anteriores se entenderán prorrogados hasta la celebración de dichos acuerdos o la aplicación de cualquier otro procedimiento para el rescate los correspondientes derechos”.


Aquesta modificació deixaria sense efecte l'article 7.3 a) de la Llei, que obligava a les administracions, en els casos de Parcs Nacionals en els que encara estiga autoritzada la caça, a l'adopció de mesures per a la seua eliminació, abans de 2017. Com ha subratllat el comunicat de PACMA (Partit Animalista Contra el Maltractament Animal), l'Estat es reservarà el dret de negociar amb els terratinents que tenen finques privades dins dels Parcs per a perpetuar la caça en aquestes zones protegides d'interès públic.
Aquesta esmena pretén deixar sense protecció aquestes àrees, ja que si s'aprova permetria que dins dels Parcs Nacionals es pugueren dur a terme activitats mineres, cacera, construcció d'urbanitzacions, maniobres militars, etc., estant en greu perill la conservació dels Parcs Nacionals com per exemple, Aigüestortes (14.199 ha), Ordesa i Mont Perdut (15.608 ha), els Pics d'Europa (64.660 ha), entre molts altres.



 Vall d'Ordesa

Parc Nacional d'Aigüestortes

A més, aquests Parcs Nacionals tenen àrees conegudes com ZEPAS (Zones d'Especial Protecció per a les Aus) que són àrees protegides catalogades pels estats membres de la UE, per a conservar l'avifauna que es troba en perill d'extinció, per no parlar també dels ZEC (Zona d'Espacial Conservació) o dels LIC (Lloc d'Interès Comunitari).

 Espècies en perill d'extinció. Urogallo

 Espècies en perill d'extinció. Quebrantahuesos.


Espècies en perill d'extinció. Ós bru.


Organitzacions com Ecologistes en Acció, Greenpeace, Amics de la Terra, SEU/BirdLife i WWF demanen al PP que retire la llei proposada. A més, pretenen mobilitzar i conscienciar a la ciutadania per a què el patrimoni de tots, no siga posat en mans dels interessos d'uns pocs.

No hay comentarios:

Publicar un comentario